Cygara z mięsa mielonego i ciasta francuskiego

Potrzebne składniki

  • mięso mielone / 1 opakowanie
  • ciasto francuskie / 1 opakowanie
  • bułka tarta / 100 g
  • cebula / 1 szt
  • czosnek / 2 ząbki
  • jajko / 2 szt
  • bazylia / 1 łyżeczka
  • oregano / 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek / 50 ml
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania

1. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i przesmaż do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek. Następnie jej zawartość odstaw do wystudzenia. Mielone mięso wymieszaj z przesmażonymi warzywami, wbij jajko, dodaj bazylię, oregano oraz bułkę tartą, dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
2. Masę wyrabiaj dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Uformuj z niej 4 wałki o długości odpowiadającej szerokości ciasta francuskiego. Smaż je na rozgrzanej oliwie, na dużym ogniu na rumiano po minucie z każdej strony.
3. Podsmażone mięso zawijaj w ciasto francuskie, dokładnie zlepiając jego brzegi. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Tak przygotowane cygara piecz 20 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Podawaj je przecięte na pół z sosem czosnkowym i sałatką warzywną.

wstecz

Sugerowane przepisy