Karczek duszony

Potrzebne składniki na 5 porcje

  • karkówka / 500 g
  • jajko / 2 szt
  • czosnek / 4 ząbki
  • mąka / 2 łyżki
  • cebula / 3 szt
  • olej / 3 łyżki
  • majeranek / 1 łyżka
  • bulion wołowy / 200 ml
  • pieprz

Sposób przyrządzania

Kotlety rozbij i posyp większą częścią przypraw, jajka rozmieszaj z pozostałymi przyprawami. Zapanieruj kotlety w mące, a następnie w jajku.Obsmaż na złoty kolor.
Przełóż mięso do garnka - układaj warstwami: warstwa kotletów, warstwa cebuli pokrojonej w krążki i pokrojonego w plasterki czosnku. Tak aż do wykończenia produktów. 
Ostatnią warstwą powinna być cebula.
Przykryj szczelnie i przez chwilę duś na małym ogniu, aż karkówka i cebula puszczą sok, następnie podlej bulionem i duś około 20 min.

 

wstecz

Sugerowane przepisy