Pascha wielkanocna

Potrzebne składniki na 8 porcji

  • ser biały / 500 g
  • masło / 250 g
  • jajko / 4 szt
  • płatki migdałowe / 100 g
  • cukier puder / 150 g
  • gorzka czekolada / 100 g
  • cukier waniliowy
  • smażona skórka z pomarańczy / 50 g
  • rodzynki / 50 g
  • bakalie
  • kakao
Zakupy z Kuroniami

Sposób przyrządzania

Ser trzykrotnie mielimy, lub używamy gotowego twarogu sernikowego. Bierzemy z jaj ugotowanych na twardo same żółtka i przecieramy wraz z masą serową przez sito. Masło z cukrem ucieramy, aż do białości, dodajemy do niego ser z żółtkiem oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy. Przygotowujemy bakalie: rodzynki moczymy w gorącej wodzie i odsączamy, czekoladę ucieramy na drobnej tarce, skórkę pomarańczową drobno siekamy. Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej skórkę pomarańczową, rodzynki i płatki migdałowe. Na deseczce lub półmisku kładziemy serwetę lub złożoną gazę. Nakładamy w formie kopczyka warstwę z czekoladą, a na to warstwę masy serowej z bakaliami. Formujemy z tego okrągły „bochenek”. Na czubku związujemy ciasno brzegi serwety i przyciskamy deseczką. Wstawiamy tak do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie odwijamy deser z serwety, dekorujemy konfiturami, orzechami, posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Paschę podaje się na Wielkanoc mocno schłodzoną. 

wstecz

Sugerowane przepisy