Zrazy po nelsońsku

Potrzebne składniki

  • steki minutowe z udźca wołowego / 1 opakowanie
  • ziemniak / 600 g
  • cebula / 3 szt
  • śmietana 30% / 200 ml
  • koperek / 1 pęczek
  • masło osełkowe / 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania

1. Steki minutowe lekko rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem. Na rozgrzanym maśle smaż mięso z obydwu stron na rumiano, a następnie je posól.
2. Umyte ziemniaki gotuj przez 10 min w osolonej wodzie. Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w plastry. Do szerokiego rondla przelej tłuszcz, na którym smażyło się mięso. Następnie w rondlu układaj warstwami cebulę, ziemniaki i zrazy.
3. Całość zalej bulionem wymieszanym ze śmietaną. Potrawę duś do miękkości, ok. godziny na wolnym ogniu. Przed podaniem dopraw całość solą oraz pieprzem i posyp posiekanym koperkiem. Danie podawaj z sałatką warzywną.

wstecz

Sugerowane przepisy