Kurczak z piekarnika

Potrzebne składniki na 2 porcje

  • kurczak / 2 ćwiartki
  • oliwa z oliwek / 4 łyżki
  • miód / 1 łyżka
  • sok z cytryny / 1 łyżka
  • sól / 1 łyżeczka
  • spirytus / 1 łyżka
  • papryka ostra / 1 łyżeczka
  • papryka słodka / 1 łyżeczka

Sposób przyrządzania

Składniki marynaty wymieszaj razem. Natrzyj nią kurczaka i odstaw na 1h w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Natępnie ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
Piecz go przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, po czym zmniejsz temperaturę  do 170 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 50 minut.

Jeżeli chcemy aby nasz kurczak dobrze się upiekł, należy pamiętać żeby znacznie wcześniej rozgrzać piekarnik. Spowoduje to, że gdy włożymy zimne mięso do piekarnika temperatura utrzyma się na zadanym poziomie, a nie spadnie - jak by to się stało przy dopiero co nagrzanym piekarniku.Jan i Jakub Kuroniowie

wstecz

Sugerowane przepisy