Golonka zapieczona z kapustą

Potrzebne składniki

  • golonka pieczona / 1 kg
  • kapusta kwaszona / 1 kg
  • liść laurowy / 3 szt
  • pieprz / 6 ziaren
  • ziele angielskie / 4 ziaren
  • jałowiec / 4 ziarna
  • cebula / 2 szt
  • smalec / 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania

1. Golonkę gotuj w niedużym garnku. Dodaj do niego cebulę pokrojoną w piórka, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 4 ziarna pieprzu. Golonkę gotuj przez 90 min.
2. W tym czasie kapustę wypłucz, włóż do drugiego garnka, wlej ok. 200 ml wody i dodaj pozostałe przyprawy. Duś ok. 70 min. często mieszając. Na koniec kapustę dopraw do smaku pieprzem i solą.
3. Przełóż kapustę do żaroodpornego naczynia posmarowanego smalcem. Z golonki usuń kość, pokrój na cztery części i połóż na kapuście. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 min.

wstecz

Sugerowane przepisy